U bent hier

Referenties

De Tempeliers en Filips de Schone, Bartolomeusnacht en de Hugenoten, de Fronde, Richelieu en Mazarin, Danton en Robespierre, … de geschiedenis van de stad ontvouwt zich hier met elke stap. Vooral omdat Dirk niet de feiten vooropstelt, maar de verbanden.  Hij is dan ook helemaal geen ‘gids’, maar een verteller die je ogen en oren maar vooral je hart opent voor deze stad. Zo vergeet ik nooit het bloedstollende verhaal over hoe Duitse officieren het Walküre-complot beraamden in het Ritz…  En dat verhaal, verteld op de ‘plaats delict’ zelf !  Ik kende Parijs wel, maar vele plekken, personages en verhalen helemaal niet. Wat een heerlijke rijkdom.

Anette Böhm, Vice President HR KBC Group:

Na een versterkende Chocolat Africain bij Angelina, betreden we het heiligdom van Galignani, de meest iconische boekentempel van Parijs. Blijkbaar ook uitgever van de eerste Engelstalige krant ( ja, we zijn op stap met Dirk !) op het continent. Het is echt zo’n plek waar ik uren zou kunnen slijten. Maar dat is voor een andere keer want daar komt het volgende verhaal over hoe Napoleon het klaarspeelde om zijn Grande Armée door een Engelse bank te laten financieren.Dirk vertelt ons hier niet over de veldheer, maar over een heel andere kwaliteit:de schrandere intellectueel, die de ideeën van de Verlichting voor de toekomst heeft gered. Daar werd natuurlijk nog duchtig over gediscussieerd bij een mooi gekoelde Santenay. In een authentieke bistro waarvan ik noch de naam, noch de ligging verklap!

Ivan Dewitte: CEO Hudson Europe en Voorzitter AA Gent
Het Parijs van de Grote Monumenten, Musea en Instituten, kent iedereen wel. Maar de achterliggende verhalen, de mensen en plaatsen die een onmiskenbare rol hebben gespeeld in wat deze stad zo uniek maakt, ontdek je tijdens deze tocht  letterlijk stap voor stap.  Le Baron Rouge in Parijs is geen piloot.  Manet en de impressionisten verdienden hun eerste geld via New York en London.  De stadspaleizen van de Rothschilds, de Camondo’s, de Cernuchi’s en andere grote bankiersfamilies openen zich.  Met hun intrigerende successen maar ook met  hun tragedies. Wat een verhalen! Je beleeft het allemaal mee ter plaatse, volop genietend van wat ik nog het best kan omschrijven als de ‘passionele dieptekennis’ van Raf en Dirk.
Eric Delembre: Prof Emeritus UG, Ex Voorzitter EY, Voorzitter Ethias
Perplex…  ik heb geen ander woord voor het adembenemende gevoel bij het betreden van de congresruimte die de wereldberoemde architect Oscar Niemeyer (toen op de vlucht voor de dictatuur in zijn eigen Brazilië), hier in Parijs ontwierp voor de Parti Communiste Français. Een voor het grote publiek verborgen parel, die zich dank zij Raf en Dirk, even openbaart aan ons gezelschap: top ! Deze plek met zoveel geschiedenis eromheen,  vind ik ook de ideale startplek voor hun voorts fascinerende  ‘Route des Barricades’, een verhelderende round up van anderhalve eeuw ‘Révolutions et  Réactions’,  in één dag: onwaarschijnlijk!
Hans Bonte: Burgemeester Vilvoorde en parlementslid
Op pleintjes, in stegen en passages  waarvan je het bestaan niet eens vermoedt, ontmoet je natuurlijk enkele bekenden: koningen en kunstenaars, regenten en presidenten… Maar nog veel meer onbekenden: kleurrijke figuren die de hele geschiedenis van de stad terug tot leven brengen.  Zo bewonderen we in een prachtige barokkerk het mooiste orgel van Parijs… maar daar gaat het natuurlijk niet over. Wel over een ter plekke tot katholiek herdoopte Schot-op-de-vlucht, die het later tot eerste Centraal Bankier van Frankrijk schopt en méér… een financiële thriller waarbij de ‘Tulpenbollen’ verbleken! Dirk’s combinatie van unieke plekken, gebeurtenissen en intrigerende figuren, is nooit gezien.
André Bergen, Ex CEO KBC Group, Voorzitter Cofinimmo

Terrorisme is spijtig genoeg niet nieuw voor Parijs… We staan hier in een rustige straat, in de schaduw van de Sorbonne. Citeert Dirk uit een politierapport: ‘J’ai vu un individu armé, courir sur la passerelle qui joint les deux immeubles, sauter dans la cour, et franchir le mur de séparation du n°11. Cet individu s’est déplacé très vite dans l’obscurité’…   Het is 27 juni 1975 en die schaduw is niemand minder dan… Carlos. Het werd ‘une nuit brûlante’ in de politie annalen. Met dit verhaal laat Dirk de adrenaline nog maar eens door ons lichaam gieren. Al de tweede keer vandaag en we zijn nog niet halfweg!

Jan Van Acoleyen, Chief HR Officer Proximus

We kwamen uit de metro aan de Place des Ternes en tot aan het einde van de wandeling hebben Raf en Dirk niet een keer op een kaart gekeken. Straat in, pleintje over, passage onderdoor… alsof ze rondliepen in Gent. Echter, diep in Batignolles, aan het huis van Jules Bonnot, van de beruchte Bande à Bonnot, vroegen mensen hen de weg.  Zoals echte ‘locals’ hielpen Raf en Dirk hen verder. Het is precies van dat uitzonderlijke gevoel, op stap te zijn met een ‘local’, een echte Parijzenaar, dat wij enorm hebben genoten.  Zeker wanneer een concièrge ons groette of wanneer hier en daar een code werd ingetoetst en een gesloten deur zich opende…  voor weeral een nieuw verhaal.

Dirk Van Roy, CEO Artexis EasyFairs Benelux

" De meesten van ons dachten Parijs goed te kennen. Niets was minder waar. Dankzij jullie verrassend programma, het ontdekken van culturele pareltjes,nieuwe lokaties zoals de schitterend gerestaureerde Bibliothèque Nationale Richelieu, culinaire hoogstandjes, jullie professionele organisatie en last but not least “toutes les histoires insolites de Dirk”, was onze driedaagse veel te snel voorbij.
.

Alain Bernard | Director - Chief Executive Officer DEME

Parijs zoals ik haar nog niet gezien had. Een wandeling langs ‘kleine’ plaatsen, vol verhalen die raken aan de geschiedenis : politiek, economisch en cultureel. Van Diderot tot Sartre, van Napoleon tot Churchill, van Chagall tot Chanel. Bedankt, Dirk en Raf om ons te inspireren over de toekomst van SDA, tijdens onze strategie meeting.

Frank Schelstraete, mede-oprichter van "Schelstraete Delacourt Associates" ( SDA), executive search

De porte cochère en passage, De cour d’immeuble en cave de banque, De musée en jardin clos, D’escalier en ruelle, De souvenir en découverte, Passant de l’anecdote à l’histoire, Chaque pas est une surprise Au coeur de ce Paris insolite Qui n’a pas fini de se raconter. Nous reviendrons pour la suite… Au plus vite!

Mevr.Nadine en de heer Marc Saverys ( voorzitter CMB groep)